RECEPTY

Domácí vegeta

1 kg mrkve
1 kg celeru
1 kg petržele
1,5 kg pórku
0,5 kg celerové natě
0,4 kg petrželové natě
10 stroužků česneku
1 kg soli

Vše se nastrouhá nebo nakrájí na jemno, smíchá ve velkém lavoru. Poté je potřeba natlačit do sklenic. Stačí zavíčkovat a uchovat v chladu a temnu. 

DSC_4087

DSC_4095

Chutney ze zelených rajčat

1 kg zelených nebo nezralých rajčat
250 g cibule
250 g jablek
2 stroužky česneku
1 feferonka
100 g cukru 
100 g rozinek
2 lžičky soli
200 ml octa
1 lžička pepře
1 lžička mletého nového koření nebo skořice
1 lžička mletého zázvoru

Vše je nakrájíme na malé kousky. Dáte vše do jednoho hrnce kromě cukru a octa, zastříkne se trochou vody. Pod pokličkou podusíme 30 minut. Po této době se přidá cukr a ocet, ještě je znovu povařit do zhoustnutí. Směs se může mírně rozmixovat nebo ne, podle chuti.

Teplým chutney naplníme sklenice a otočíme víčkem dolů. Poté je nutné uchovat v chladu a temnu. 

 DSC_4101

 

Domácí kváskový chléb

20190128_102131

Kváskový chléb je základ dobré domácí kuchyně a laskomina. Pokud vím, že jsem celý den doma, tak jej velice ráda upeču. Samotná příprava zabere jen chviličku, ale jsou dlouhé pauzy mezi jednotlivými kroky. Každý se mně ptá, jak jej uchovávat a jestli jen v lněném pytlíčku nebo lněné utěrce neztvrdne. Pravý kváskový chleba vydrží v lněné utěrce dlouho, je vhodné jej dát do chladna, ale my jej máme stále položený na kuchyni a ukrajujeme. Většinou nevydrží tak dlouho, aby ztvrdl. Ano trochu okorá, po okrajích. Znám však jednoduché kouzlo - stačí dát plátky ukrojeného chleba na chvilku na pařáček do hrnce a je jak čerstvě vytažený z trouby. 

Chleba, který se prodává jako kvasový v běžných obchodních sítích není jen s pravým žitným kváskem. Většinou se tam jen trochu kvásku přidá v procesu. Protože pravý kvasový chléb má dlouhou dobu přípravy. Pokud si nechcete péci chléb doma, tak si zjistěte postup přípravy chleba u vašich obchodníků. Znám i speciální obchody nebo restaurace, kde jej pečou správnou technologií bez přidaných kypřících látek. 

Chvíli mi trvalo, než jsem se s chlebovým těstem sžila. Musím ale říci, že pokaždé je to lepší a lepší. Proto se s receptem na náš oblíbený chlebový bochník můžu pochlubit veřejně. Do ruky se mi dostal chlebový kvásek, který je nyní již 19 let starý. Zkoušela jsem si dělat doma vlastní kvásek - voda a žitná mouka. Bohužel už vím, proč to nefungovalo. Léty vyzrálý kvásek je prostě nejlepší a udělá službu, jakou má. Jelikož bych nerada, aby se mi takový vzácný dar zkazil, tak mě to nutí každý týden chleba upéct. Chlebový kvásek uchovávám v lednici a jednou týdně jej stačí "nakrmit". Výborná je také kváskové vánočka a nebo lívance. 

Večer si vždy připravím žitnou mouku (500g) do které přidám kvásek. Zředím vše vodou, abych dostala hustou kašovitou konzistenci. Přes noc nechám vše kvasit v pokojové teplotě. Ráno odeberu do pytlíčku nebo skleničky kvásek na další várku a to uschovám v ledničce. Do zbylého kvásku přidám polohrubou mouku, 3 lžičky soli a ingredience dle vlastní představivosti.  My máme v oblibě slunečnicová semínka, uvařená celá zrna obilí, kmín. Zadělám těsto, tak aby se nelepilo, ale nebylo příliš tuhé. Tak aby vzniklo vláčné těsto, které samo nedrží tvar. Čím je hutnější a tužší, tím méně nakyne, a je poté chleba hodně tuhý. Poté ho vložím do připravené vymazané a vysypané formičky. Není potřeba speciální forma, já používám běžnou kulatou dortovou nebo bábovkovou. 

Celé nechám opět hezky v teple kynout - alespoň 3 hodiny. Měl by nakynout na 2 násobek původní velikosti. Poté dám do vyhřáté trouby. 

5 minut 250 stupňů - 50 minut 150 stupňů - 5 minut 250 stupňů. Pokud je bochník větší, tak jej nechám v troubě déle o třeba 15 minut - musíte vyzkoušet. 

Chleba je třeba vyndat z formičky, položit na prkénko a přikrýt lněnou utěrkou. Jinak mám zkušenost, že se ve formě zapaří. 

Teď už stačí jen nakrojit.

 chleb

Mrkváče

20160302_162756

Mrkváče jsem objevila náhodou a byla jsem z nich naprosto unešená, protože není třeba ani deka cukru. Jelikož jsme mlsouni, máme rádi sladké, tak toto je pro nás varianta dobré svačinky. Především je i pro děti od 1,5 roku. Takové recepty jsou pro mě nyní prioritní. 

Jako náplň je možná dát prakticky cokoliv, já jsem doma ve spíži objevila domácí povidla (samozřejmě z domácích švestek a bez cukru). Jinak je možné udělat samostatné sušenky bez náplně. Perfektní na cesty nebo jako varianta lineckého pečiva. 

Co potřebujete na těsto:

250g hladké mouky

150g tuku

200g strouhané mrkve

1/2 prášku do pečiva (bez fosfátů)

(3 lžíce sladu - pokud neděláte náplň)

Co potřebujete na náplň:

Domácí povidla

Pokud nemáte domácí povidla, můžete si je jednoduše vytvořit. Stačí k tomu 100g sušených švestek. Do lněného vývaru (20min povařit lněné semínko, semínko vyhodit a vývar použít) přidáte sušené švestky a špetku soli. Švestky by měly být ponořené, ale neplavat. Potom asi 20 vařit v otevřeném hrnci. Poté stačí jen mixér a domácí povidla jsou na světě. 

Postup přípravy:

Smícháte hladkou mouku a prášek do pečiva. K tomu se přidá tuk a najemno nastrouhaná mrkev. Pokud volíte variantu bez náplně, tak ještě přidejte slazení (sirup nebo slad). Vše se musí dobře propracovat v nelepivé těsto a poté vykrajujete tvary. Přidáte náplň. Pečte asi na 170 stupňů do zrůžovění. Pozor nenechat je tam dlouho, potom jsou tvrdé. 

20160302_162231

Dobrou chuť

STROUHANÝ KOLÁČ

STROUHANÝ KOLÁČ

400g špaldové mouky

100g tuku

3 lžíce ječného sladu (sladěnky), nebo sirupu

vinný kámen nebo kypřící prášek

4 lžíce kvalitního kakaa

lněný vývar (vařit 10 minut lněné semínko) podle potřeby

Vypracovat tuhé těsto. 1/2 dát do mrazáku alespoň na půl hodiny. První půlku rozprostřít na plech. 

Náplň: Tvaroh, citrónová kůra, pšeničný sirup. Nebo variantně 2 balíčky bílého TOFU, 4 lžíce pšeničného sirupu, citrónová kůra. 

Náplň rozprostřít na těsto. Vyndat druhou polovinu těsta a tu nastrouhat na náplň. Vše péci na 180 stupňů asi 40 minut. 20160212_160257

 

 

Stránka 1 z 1 - 5 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.