Recepty

V našem blogu s recepty se zaměřujeme na zdravý životní styl a kvalitní stravování, a to pomocí netradičních receptů. Každý recept, který sdílíme, je pečlivě vybrán a připraven s ohledem na vaše zdraví a pohodu. Najdete zde inspiraci pro chutné pokrmy, které možná nejsou zcela tradiční, ale zaručeně vám přinesou nové chuťové zážitky a podpoří vaše zdraví a vitality. Ať už jste milovníci netradičních kombinací, nebo hledáte alternativu k běžným jídlům, naše recepty vám pomohou objevit nové možnosti v kuchyni a přinést do vašeho jídelníčku rovnováhu a harmonii.

Kimčchi nebo Kimchi

Kimčchi - rychlokvašená křupavá zelenina, ale trochu vytuněná. 🥗Kimčchi má mnoho podob a každá rodina v Koreji má tradiční a svou verzi. Stejně tak získává velkou oblibu i u nás, díky dostupnosti koření.Je to vitamínová, chuťová bomba, plná probiotik a mineralů.🥬I v Čechách máme svoje receptury a každý má tu svoji oblíbenou kombinaci. Většinou je to prostě pod názvem "kvašená zelenina" a variant je spousta. Jen ta naše tradiční má v sobě krajové koření jako je červená paprika, česnek🧄nebo křen....

Řepánkový koláč

Tento koláč je dokonalý a pro milovníky máku je neodolatelný. Uvedená várka je do pekáče nebo na menší plech.  Těsto: 300 g hladké mouky100 g másla100 g cukr moučka1/2 balíčku prášku do pečiva3 žloutky100 g zakysané smetany Náplň: 140 g polohrubé mouky200 g mletého máku150 g cukru (nebo 50 g cukru a uvařená střední cukrová řepa)1 vanilkový cukr1/2 prášku do pečiva200 ml vlažného mléka100 g změklého máslašpetka soli3 bílky ušlehat na sníhkůra z jednoho citronuSuroviny na těsto sm...

Jáhlový knedlík v ubrousku

Jakýkoliv knedlík je možné uvařit v utěrce, tedy postaru "v ubrousku". Kynuté, bramborové, karlovarské atd. Na vaření knedlíků je spousta vychytávek, ale tato je podle mého ta nejlepší a prověřená věky. Zároveň je to i bez odpadu, protože nepotřebujete nějaké strečové igelitové folie, které použijete jen jednou a vyhodíte. Není k tomu potřeba zvláštní vybavení, stačí jen utěrka (v našem případě lněná), hrnec a pařáček. My jsme vyzkoušeli jáhlový knedlík a musím říci, že byl výborný.  500 g...

Domácí vegeta

1 kg mrkve1 kg celeru1 kg petržele1,5 kg pórku0,5 kg celerové natě0,4 kg petrželové natě10 stroužků česneku1 kg soli Vše se nastrouhá nebo nakrájí najemno, smíchá ve velkém lavoru. Poté je potřeba natlačit do sklenic. Stačí zavíčkovat a uchovat v chladu a temnu.  ...

Chutney ze zelených rajčat

1 kg zelených nebo nezralých rajčat250 g cibule250 g jablek2 stroužky česneku1 feferonka100 g cukru 100 g rozinek2 lžičky soli200 ml octa1 lžička pepře1 lžička mletého nového koření nebo skořice1 lžička mletého zázvoru Vše je nakrájíme na malé kousky. Dáte vše do jednoho hrnce kromě cukru a octa, zastříkne se trochou vody. Pod pokličkou podusíme 30 minut. Po této době se přidá cukr a ocet, ještě je znovu povařit do zhoustnutí. Směs se může mírně rozmixovat nebo ne, podle chuti. Teplým c...

Domácí kváskový chléb

Kváskový chléb je základ dobré domácí kuchyně a laskomina. Pokud vím, že jsem celý den doma, tak jej velice ráda upeču. Samotná příprava zabere jen chviličku, ale jsou dlouhé pauzy mezi jednotlivými kroky. Každý se mně ptá, jak jej uchovávat a jestli jen v lněném pytlíčku nebo lněné utěrce neztvrdne. Pravý kváskový chleba vydrží v lněné utěrce dlouho, je vhodné jej dát do chladna, ale my jej máme stále položený na kuchyni a ukrajujeme. Většinou nevydrží tak dlouho, aby ztvrdl. Ano trochu okorá, ...

Mrkváče

Mrkváče jsem objevila náhodou a byla jsem z nich naprosto unešená, protože není třeba ani deka cukru. Jelikož jsme mlsouni, máme rádi sladké, tak toto je pro nás varianta dobré svačinky. Především je i pro děti od 1,5 roku. Takové recepty jsou pro mě nyní prioritní.  Jako náplň je možná dát prakticky cokoliv, já jsem doma ve spíži objevila domácí povidla (samozřejmě z domácích švestek a bez cukru). Jinak je možné udělat samostatné sušenky bez náplně. Perfektní na cesty nebo jako varianta l...

STROUHANÝ KOLÁČ

STROUHANÝ KOLÁČ 400g špaldové mouky 100g tuku 3 lžíce ječného sladu (sladěnky), nebo sirupu vinný kámen nebo kypřící prášek 4 lžíce kvalitního kakaa lněný vývar (vařit 10 minut lněné semínko) podle potřeby Vypracovat tuhé těsto. 1/2 dát do mrazáku alespoň na půl hodiny. První půlku rozprostřít na plech.  Náplň: Tvaroh, citrónová kůra, pšeničný sirup. Nebo variantně 2 balíčky bílého TOFU, 4 lžíce pšeničného sirupu, citrónová kůra.  Náplň rozprostřít na těsto. Vyndat druhou polo...