Jakýkoliv knedlík je možné uvařit v utěrce, tedy postaru "v ubrousku". Kynuté, bramborové, karlovarské atd. Na vaření knedlíků je spousta vychytávek, ale tato je podle mého ta nejlepší a prověřená věky. Zároveň je to i bez odpadu, protože nepotřebujete nějaké strečové igelitové folie, které použijete jen jednou a vyhodíte. Není k tomu potřeba zvláštní vybavení, stačí jen utěrka (v našem případě lněná), hrnec a pařáček. My jsme vyzkoušeli jáhlový knedlík a musím říci, že byl výborný.
500 g uvařených jahel
1 vejce
100 g mouky hladké
100 g dětské krupičky
1 lžíce soli
Jáhly ještě teplé se rozmixují, přidá se mouka. Mouku je možné použít libovolnou - pšeničnou, ovesnou, jáhlovou, pohankovou aj. Stejně tak je možné vynechat krupičku, pokud chcete knedlík bezlepkový, ale krupička udělá knedlík nadýchanější. Přidáme sůl a vejce. Zpracujeme vláčné těsto, které nesmí být tuhé, měli byst knedlíky tvrdé jako kámen. těsto si rozdělíme na 3-4 díly, podle toho jak chceme velké knedlíky. Zpracujeme válečky a zabalíme je do utěrky, tak aby látka byla trochu volná. Já na ní, podle postupu mojí babičky, dělám sklad, který se rozevře až bude knedlík bobtnat.
Do hrnce dáme vodu, pařáček, na pařáček položíme knedlíky v utěrce.
Necháme je cca 15-25 minut pod pokličkou pařit. Čas velmi záleží na velikosti, je třeba vyzkoušet jestli jsou hotové.
Jinak utěrky vhodné na vaření knedlíku v ubrousku jsou u nás na e-shopu - https://www.snovysvet.cz/lnene-uterky/
Klasika českých kostičkovaných utěrek - FL0005, FL0006, FL0007, FL0008
Bílá utěrka 100% len na fotografii - https://www.snovysvet.cz/lnene-uterky/lnena-uterka-bila-3-kusy/