Lněné záclony a závěsy

Lněné závěsy a záclony se začínají vracet do domácností. Lněná látka v interiéru vytvoří nezaměnitelnou atmosféru, zároveň představuje čistotu a harmonii. Len je přirozeně antibakteriální a dokáže odpuzovat pily a prach. Je možné jej nyní sehnat již v mnoha variantách nejen rozměrových, ale i barevných. Pokud někdo nechce přímo přírodní nebo bílé odstíny, může si vybrat z mnoha proužků i potisků již i v našem obchodě. Čím více přírody vneseme do našeho domova, tím lépe se nám v něm bude žít

lnene_zavesy 

Jednoduchost a vzdušnost je hlavním motivem, který lněný závěs představuje. V létě je velice příjemným zastíněním přes přímými slunečními paprsky a díky tomu se místnost tolik neprohřívá.

Nabízíme možnost šití na zakázku podle představ majitelů. Možností upevnění a provedení je velmi mnoho. Oblíbené je na pásky nebo zavazování k tyčím. Dále je možné provést řasení nebo s klasickým tunýlkem s navlečením na tyč. 

Vracíme se zpět k přírodním závěsům a záclonám. Lněnou látku je možné použít jak na zastínění proti sluníčku, tak i jako zatmívací závěs nebo jako zastínění u pergol a venkovních altánů. Stejně tak jej využijete pro klasické závěsy, římské rolety, japonské stěny a klasické rolety. Krásně se na ní maluje nebo se barví do různých odstínů třeba přírodními barvami. Len dodává interiéru příjemnou atmosféru a přirozené světlo. Doporučuje se jako základní materiál pro Feng šuej. Díky své přirozené struktuře vlákna na sebe neváže tolik nečistot a prachu jako bavlna. Je přirozeně antistatický a antibakteriální. Zadrží velké množství UV záření, proto pomáhá proti přehřívání místností od sluníčka. Jedinou nevýhodou je jeho mačkavost, která je však jeho přirozenou vlastností jako přírodního materiálu.

 

lnena_krajka_na_zavesu

Jak na výběr správného materiálu: 

Nejprve si promyslete jakou funkci má lněný závěs nebo záclona splňovat. 

Záclona má funkci zabránit pohledům z ulice nebo sousedních domů a přitom máte výhled ven z místnosti. Částečně nás Izolují i od hluku z ulice a filtrují sluneční paprsky na únosnou míru. Pro tyto záclony doporučujeme lněné látky od 50-110 g/m2, které jsou řídce tkané. Při výpočtech však musíte brát v úvahu větší srážlivost materiálu a je nutné vzít vždy dostatečnou rezervu. 

Závěs má funkci zastínit interiér od sluníčka a zabránit pohledům z okolí při rozsvícených světlech. Čím tmavší materiál a s vyšší gramáží si vyberete, tím méně světla bude do interiéru propouštět. Pro částečné zastínění jsou vhodné lněné látky v rozmezí 150-220 g/m2, nazývám je jako předěl mezi závěsem a záclonou. Látky o vyšších gramážích už mohou sloužit jako závěsy pro větší zastínění. 

Vždy počítejte s dostatečnou rezervou na srážlivost materiálu, čím je látka řidší, tím se více vysráží. Je nutné také překontrolovat hustotu tkaní, opět čím hustěji je látka tkaná, tím méně je propustná pro světlo. Před šitím doporučujeme lněnou metráž vyprat, aby došlo k prvnímu vysrážení materiálu. Pokud chcete aby byly závěsy nebo záclony více nařaseny, musíte počítat dvojnásobnou šířku než tu, kterou chcete zakrýt - poměr šířka okna : šířka záclony se může měnit od 1 : 2 . Pokud nepotřebujete výrazné řasení, ale aby závěsy splňovaly funkci zakrytí okna, stačí poměr 1 : 1,3 až 1 : 1,5 opět k zakrývané šířce okna. Tím zjistíte základní nutný rozměr pro výpočet metráže. 

Lněné závěsy a záclony jsou specifické tím, že jsou mačkavé. Jedná se o přirozenou vlastnost tohoto materiálu. Čím více se však materiály používají, tam jsou sklady jemnější a přirozenější. Stejně tak je přirozené jejich dotvarování v pověšené podobě na oknech. Vlákna se přizpůsobují svému prostředí a je možné, že se plátno pověšením málo vyvěsí nebo rozdílným praním zkrátí. Proto se doporučuje nechat si pro první měsíce rezervu v délce a po přizpůsobení materiálu je dorovnat dle potřeby. 

Před rozhodnutím doporučujeme nás navštívit nebo zašleme vzorky materiálu. 

Možnosti uchycení: 

1) Tunýlek: kterým závěs nebo záclonu navléknete na tyč.

lnene_zavesy_s_tunylkem

2) Pásky: pro zavěšení na tyč nebo konzolu. Je možné je udělat napevno nebo na uvázání. 

lneny_zaves_na_pasky Zavesy_s_paskama_ze_lnu

3) Na řasící pásku: Díky řasící pásce je možné rovnoměrněji závěs nebo záclonu nařasit. Zároveň se pomocí řasící pásky uchycuje závěs na háčky na konzolách a v kolejničkách. Případně je možné řasení použít i při klasickém uchycení na žabky. 

Na řasících páskách jsou vytkány kapsičky, do kterých je možné zachytit háček a ten následně zaháknout za kroužek nebo jej zasunout do kolejnice, podle vybraného systému uchycení.  

VIDEO s použitím řasící pásky najdete zde: Závěsy a záclony s řasící páskou

lnena_zaclony_s_zabkama 

4) Římské rolety: Na lněné římské rolety máme speciální článek.

5) Klasické rolety se zavazováním.

Informace k údržbě najdete zde: Jak pečovat o lněné výrobky