Mrkváče

 

Mrkváče jsem objevila náhodou a byla jsem z nich naprosto unešená, protože není třeba ani deka cukru. Jelikož jsme mlsouni, máme rádi sladké, tak toto je pro nás varianta dobré svačinky. Především je i pro děti od 1,5 roku. Takové recepty jsou pro mě nyní prioritní. 

Jako náplň je možná dát prakticky cokoliv, já jsem doma ve spíži objevila domácí povidla (samozřejmě z domácích švestek a bez cukru). Jinak je možné udělat samostatné sušenky bez náplně. Perfektní na cesty nebo jako varianta lineckého pečiva. 

Co potřebujete na těsto:

250g hladké mouky

150g tuku

200g strouhané mrkve

1/2 prášku do pečiva (bez fosfátů)

(3 lžíce sladu - pokud neděláte náplň)

Co potřebujete na náplň:

Domácí povidla

Pokud nemáte domácí povidla, můžete si je jednoduše vytvořit. Stačí k tomu 100g sušených švestek. Do lněného vývaru (20min povařit lněné semínko, semínko vyhodit a vývar použít) přidáte sušené švestky a špetku soli. Švestky by měly být ponořené, ale neplavat. Potom asi 20 vařit v otevřeném hrnci. Poté stačí jen mixér a domácí povidla jsou na světě. 

Postup přípravy:

Smícháte hladkou mouku a prášek do pečiva. K tomu se přidá tuk a najemno nastrouhaná mrkev. Pokud volíte variantu bez náplně, tak ještě přidejte slazení (sirup nebo slad). Vše se musí dobře propracovat v nelepivé těsto a poté vykrajujete tvary. Přidáte náplň. Pečte asi na 170 stupňů do zrůžovění. Pozor nenechat je tam dlouho, potom jsou tvrdé. 

Dobrou chuť