Mrkváče jsem objevila náhodou a byla jsem z nich naprosto unešená, protože není třeba ani deka cukru. Jelikož jsme mlsouni, máme rádi sladké, tak toto je pro nás varianta dobré svačinky. Především je i pro děti od 1,5 roku. Takové recepty jsou pro mě nyní prioritní.
Jako náplň je možná dát prakticky cokoliv, já jsem doma ve spíži objevila domácí povidla (samozřejmě z domácích švestek a bez cukru). Jinak je možné udělat samostatné sušenky bez náplně. Perfektní na cesty nebo jako varianta lineckého pečiva.
Co potřebujete na těsto:
250g hladké mouky
150g tuku
200g strouhané mrkve
1/2 prášku do pečiva (bez fosfátů)
(3 lžíce sladu - pokud neděláte náplň)
Co potřebujete na náplň:
Domácí povidla
Pokud nemáte domácí povidla, můžete si je jednoduše vytvořit. Stačí k tomu 100g sušených švestek. Do lněného vývaru (20min povařit lněné semínko, semínko vyhodit a vývar použít) přidáte sušené švestky a špetku soli. Švestky by měly být ponořené, ale neplavat. Potom asi 20 vařit v otevřeném hrnci. Poté stačí jen mixér a domácí povidla jsou na světě.
Postup přípravy:
Smícháte hladkou mouku a prášek do pečiva. K tomu se přidá tuk a najemno nastrouhaná mrkev. Pokud volíte variantu bez náplně, tak ještě přidejte slazení (sirup nebo slad). Vše se musí dobře propracovat v nelepivé těsto a poté vykrajujete tvary. Přidáte náplň. Pečte asi na 170 stupňů do zrůžovění. Pozor nenechat je tam dlouho, potom jsou tvrdé.
Dobrou chuť