Kimčchi nebo Kimchi

Kimčchi - rychlokvašená křupavá zelenina, ale trochu vytuněná.


🥗Kimčchi má mnoho podob a každá rodina v Koreji má tradiční a svou verzi. Stejně tak získává velkou oblibu i u nás, díky dostupnosti koření.
Je to vitamínová, chuťová bomba, plná probiotik a mineralů.
🥬I v Čechách máme svoje receptury a každý má tu svoji oblíbenou kombinaci. Většinou je to prostě pod názvem "kvašená zelenina" a variant je spousta. Jen ta naše tradiční má v sobě krajové koření jako je červená paprika, česnek🧄nebo křen.
🥙Často jsou je to zelí🥬, mrkev🥕, cibule🧅, kedlubna, ředkev, červená řepa, pórek, květák v létě paprika🌶🫑 nebo jarní cibulka. Prostě to co máte na zahrádce. Zelenina je možná kombinovat podle vaší chuti nebo zkušeností.

🥬🥦🫑🥕🌽Já vždy vezmu to, na co mám chuť anebo je dostupné v místním Ovozelu nebo mám na zahrádce.

Můj vyzkoušený recept:
🍥Zelí na proužky (mělo by být pekingské zelí na větší čtverečky, ale i naše zelí je fajn když není jiné)
🍥Mrkev nastrouhaná na kolečky
🍥Ředkev (daikon) nastrouhaná na kolečka
🍥1 cibule na kolečka
🍥Červená řepa nastrouhaná na kolečka (v originále není, ale mně strašně chutná a dodá Kimchi krásnou barvu)
🍥Nastrouhané malé jablíčko
🍥Může se dát jarní cibulka
🍥3 stroužky česneku
🍥Nastrouhaný zázvor (sama používám jen šťávu)
🍥1-2 lžíčky soli podle množství nebo sójovou omáčku
🍥Chilli vločky na Kimčchi

🥘Všechno se promíchá, promačká, aby zelenina pustila šťávu a naloží se do skleniček nebo do kvašáku, tak aby byla zelenina ponořená. Za 2-3 dny bude salát perfektní k jídlu.
🍲Jím ho někdy i jen samotný nebo jako přísada do jiných salátů. Dále jako malá příloha a zpestření ke každému jídlu.

🍽Každý den bychom měli sníst jednu lžíci, jako prevenci.

Dobrou chuť