Syndrom jedné ponožky

Měla jsem možnost vyzkoušet několik druhů ponožek. Nejen české, ale i zahraniční výroby. Na trhu je přehršle nabídek punčochového zboží s různými materiály, příměsemi, vzory a barvami. Ne, že by mi na barvě nezáleželo, hraje to taky svoji roli, ale nejdůležitější je pro mě pohodlí, "bezpečnost" a cenová kalkulace. V každém období je nějaký nový HIT, který je podle prodejců vždy ten NEJ. Je to zvláštní, ale nikdo z nich vám nedá ponožky prostě vyzkoušet, abyste zjistili, jestli jsou to ty pravé. Proto jsem se rozhodla udělat jednoduchý test a zhodnocení, které mi mělo ukázat, jaké jsou hlavní přednosti a negativa toho kterého materiálu. Položila jsem si základní otázky, které se v naší rodině objevují ohledně oblečení na nožky, a na to jsem zaměřila svoje úsilí. 

Jako v každé rodině, tak i u nás jsou stále ty samé potíže:

Maminka: "Stále mě studí nohy", "Pračka zase sežrala ponožky", "Proč mám každou ponožku jinou", "Už zase díry na palcích", "Vyplatí se mi to koupit?", "Plíseň na nohou, proč zase?". 

Tatínek: "Díra na palci", "Škrábou", "Koušou", "Štípou", "Pálí mě celá noha", "Smrdí mi nohy", "Potí se mi nohy", "Ponožky se hrnou v botě", "Ty potvory mi kloužou z nohy".

Babičky: "Mám nohy jako led", "Potřebuji zdravotní lem"

Materiály - jednoduchý přehled toho, co se mi dostaly do ruky - nebo spíš na nohy:

Bavlněné ponožky jsou klasiku mezi vším. Vlákno však není příliš pevné a odolné vůči otěru. Rychle se proto prodřou. Mají však neomezené možnosti barevných kombinací. Ne, že by to byl špatné. Jedná se o přírodní materiál, ale je důležité zpracování. Pokud jsou správně upletené, tak dobře drží na noze. Nemám ráda, pokud mají velký obsah umělého vlákna jako lycry nebo elastanu. Prostě je mi to nepříjemné. Jinak nevýhodu bavlněných ponožek vidím především při celodenním použití, při pohybových aktivitách nebo pobytu v uzavřené obuvi. Noha s nimi "zapáchá", mám pocit mokrých nohou, a u některých typů se i hrnou. Pro někoho je velkou výhodou je jejich cena - jedná se o nejlevnější typ materiálu (pokud se nejedná o speciální edice nebo eko bavlnu).

stažený soubor (1)images

Merino vlna. Je úchvatný materiál, který se doporučuje i pro miminka. My z něho máme nejen ponožky, ale i kalhoty a nátělníky. Výhodou tohoto materiál je jeho reakce na pot a vlhkost. Vlákno do sebe vlhkost nasaje a na omak zůstává suchá, přitom ještě i chladí. Jedná vynikající látky především v zimě. Nohy jsou v teple a pocitově v pohodlí. Jen doporučuji - ale hlavně na zimu. Přírodní vlákno, na které nedám dopustit. 

Lycra, polypropylen, polyamid - levná umělá vlákna, která se používají jako příměsi k jiným materiálům. Protože mají vyšší odolnost než bavlna, pružnost. Jejich vlastností je, že odvádí vlhkost od těla, rychle schnou. Podle výrobce by neměly dělat potíže pro citlivé osoby. Já s těmito materiály nejsem tak spokojená. Preferuji přírodní látky a tyto umělé prvky obsažené jen v minimálních procentech nebo vůbec. Nejsou mi na tělo nijak příjemné. Při větším obsahu těchto umělých vláken mi noha v botě klouže, pálí a především v létě mi nijak nevyhovují. 

220px-PA6-PA66

Coolmax - nový typ materiálu, který je nyní používaný ve velkém u českých výrobců. Jedná se opět o umělý materiál, který udržuje nohu stále v suchu a rychle schne. Zajišťuje stabilní teplotu organismu při různých zátěžích. Ale ani nejnovější vyspělé materiály nezahřejí nohy severských obyvatel, kteří používají jen speciální sušenou trávu do bot. 

nanosilver_cyklo_ponozky

Len - přírodní vlákno, které ve všem předčí bavlnu. Vlákno je delší a mnohem pevnější než bavlna. Jeho pevnost se s vlhkem zvyšuje až o 30%. Má vysokou míru otěruvzdornosti. Pokud chci roztrhnout lněnou látku, tak se mi oproti bavlně prostě nepodaří. To samo o sobě je známka kvality. Díky tomu není potřeba do lněných ponožek přidávat umělá vlákna pro zvyšování otěruvzdornosti a hned tak se neprodřou. Len je přirozeně antibakteriální, jeho vlákna obsahují přírodní oleje, které pokožce prospívají. Ponožky jsou vzdušné, nasají množství tekutiny a přitom zůstávají na omak suché, podobně jako MERINO. V létě nádherně chladí a nemnoží se v nich plísně, proto v nich noha nezapáchá (jako u mnohých umělých látek). Jsou velice příjemné na noze. Doporučují se především lidem s kožními problémy a těm, kdo jsou celý den na nohou. Jsou cenově dražší, ale z hlediska životnosti a užitkovosti se vyplatí. www.snovysvet.cz/obleceni/

skarpeta lniana frotte linenpartner.plLithesome Main Image 1--Re-Sized

Bambus - v poslední době velice vychvalované ponožky. Dají se sehnat v různých kvalitách. Já měla běžnou střední kvalitu. Musím, říci že mi připomínaly svým vzezřením umělý materiál na místo přírodního, tak jak jej všichni propagují. Mají také antibakteriální vlastnosti, odvádí pot. Mají však tu nevýhodu, že se velice rychle prodřu. Výrobce se sice snaží kombinovat je s polyamidem nebo jinými umělými vlákny, ale ani to nepomůžu dírám na palcích a patách. Na noze jsou celkem příjemné, ale stejně jsem je měla po větší námaze úplně mokré a pocit na noze nebyl příjemný. Bambusová vlákna, ač se to zdá, nejsou přírodním materiálem v pravém slova smyslu. Vlákno se získává chemickou reakcí z bambusového materiálu. Náklady na výrobu a ekologii jsou vysoké.  

"Studené nohy" - nejlepší ne tento případ jsou vyzkoušené domácí pletené ponožky od babičky. Nejlépe vlněné. Asi je jedno, jestli z MERINO nebo klasické, ale hlavně aby nekousaly. 

"Syndrom jedné ponožky" - stále se mi ztrácejí ponožky do páru. Prostě mi je pračka asi spolkne a již nevrátí a vždy mi zůstane jen jedna. Někdo na tento syndrom vymyslel vychytávku - párovač ponožek. Jen by mě zajímalo, kdo jej v rodinném počtu ponožek používá. 

stažený souborvykupto_parovac_hlavni_01

"Díry na ponožkách" - nenosit bambusové ponožky. 

"Co se mi vyplatí koupit?" - rozhodně kvalita za rozumnou cenu. Tedy v porovnání životnosti bavlněných, bambusových a lněných ponožek, vyhrávají na celé čáře lněné a merino. 

"Plíseň na nohou" - vždy preferuji antibakteriální materiály, které zajišťují mikrobiální neutralitu pokožky. Noha by hlavně neměla být jako v uzavřené skleníku a měla by být v suchu. Což splňuje buď umělý materiál nebo len a merino. Jelikož preferuji přírodní materiály a umělé mi nejsou příjemné, výsledek je jasný.

"Škrábou, koušou, štípou" - to slyším velice často a nákup ponožek je pro mě noční můra. Po mnoha variantách bavlněných, strechových, polyamidových aj. ponožek, jsme přešli na bambusové. Ale hle, velice často je třídím s dírami nebo i jen vydřenými místy. Proto jsme se inspirovali a našli lněné ponožky. Ty sice před prvními vypráními trochu štípou, ale to je jen chvilka. Poté jsou krásně jemné. 

"Hrnou se v botě" - ponožka musí dobře sedět na noze, což znamená najít správnou velikost. Pokud jsou ponožky bez přidané lycry a elastanu, je nutné najít správnou délku i tloušťku ponožek. Pro podobný problém se do ponožek zaplétají lycra a elastan. Není však potřeba velké množství, stačí i jen nepatrné procento. Je nutné zvolit správný postup pletení. 

"Zdravotní lem" - i když nejsem důchodového věku, tak nemám ráda pevnou gumičku okolo nohy. Zároveň ale nechci, aby mi z nohy klouzala. To splňuje právě tento typ (i v jiných barevných variantách): www.snovysvet.cz/ponozky/lnene-ponozky-zdravotni-grafit/

 Je toho opravdu hodně, nejsem schopná v jednom článku popsat a charakterizovat vše. Proto si nechám poznatky do dalšího článku. Sama jsem zastánce přírodních produktů, proto i v tomto duchu proběhlo moje hodnocení. Je to na každém, aby projevil svoje názory a vyzkoušel všechny možnosti, které se naskytují. 

_Jana_Snový svět