Jak sušit a bělit lněné prádlo?

Každý rok se těším jen na to, že budu sušit prádlo venku. Jakmile se oteplí a alespoň jeden den neprší, tak jde všechny z pračky rovnou na prádelní šňůry. Což je výhoda toho, když máte malou zahrádku nebo alespoň balkón. Ale i mezi paneláky kdysi bývaly sušáky na prádlo, ale v poslední době vše zmizelo. Vždy se však nechá najít místo, kde prádlo pověsit na vzduch. I ve městě najdete stromy, ploty a jiná místa, kde je možné natáhnout provázek a na něj čerstvě vypranou várku. 

Proč nosit prádlo až ven? Někdo si může myslet, že je to ztráta času, ale má to mnoho výhod. Pokaždé vše tak krásně voní a přitom není nikdy zašedlé. Protože používám zásadně Eko-prací prostředky, tak bělení chemií u mě nepřichází v úvahu. Proč taky? To samé platí o aviváži, vždyť čerstvý vzduch je vždy nejlepší vůní.

Nejjednodušší způsob pro údržbu nejen lněných látek je ten přírodní. Což znamená využití větru a slunečních paprsků. Jestli chci vybělit prádlo, tak jej rozprostřu na trávu, když na nebi není ani mráčku. Potom si vezmu hadici nebo konev a vše několikrát po sobě pokropím čistu vodou. To stačí k tomu, aby sluníčko mohlo udělat vše ostatní. Není to třeba dělat pokaždé, ale minimálně dvakrát za léto tento luxus svému prádlu dopřeji. Především je to zadarmo a rozhodně tím nezatěžuji naši přírodu zbytečnými chemickými prostředky. 

Je to zkušenost pro děti a také je to veliká zábava.