Styly LNU

V dnešní době je spousta nápadů a stylů, které si může člověk zamilovat a osvojit. Každý má své oblíbené téma, ke kterému se vrací nebo je mu srdci blízké. Ve světě LNU to není jinak. Pokud se podíváme na různé státy a výrobce, má každý svůj nezaměnitelný design. Například severské státy mají pro mě chladný a jednoduchý styl. Vždy s jen strohou strukturou nebo čistého provedení. Je to milé a příjemné, ale chce to vždy nějak oživit. Západní provenience (např. Francie, Nizozemí) mají určitou podobnost se severskými zeměmi, ale již se tam vkrádají nové barevné kombinace a líbivé vzory. Jsou více romantické.

light_grey_stone_washed_linen_bed_setnatural-tea-towel-linen-talesnatural-blue-stripes-table-cloth_1

Co mě však překvapilo, je východní produkce lněných výrobků. Ty jsou nám tvary i vzory velice blízké. Stále dodržují jistou tradici ve vzorech i barvách, které jsou nesmrtelné. Vykreslené luční květiny, kuchyňské vzory, obrazová tvorba na jindy jednoduchých utěrkách. Každý kousek je sám o sobě uměleckým užitkovým dílem. U povlečení i všech doplňků do domácnosti najdeme vždy vysokou kvalitu látek i zpracování, což je velice důležité a snoubí se to s filozofií lnu jako takového. Prostě tento materiál si podobné zacházení zaslouží. Proto jsme si vybrali i pro naše účely tuto produkci jako základní. Všechno je opravdu v "slovanském" provedení. Někdy najdeme i vliv východního orientu a jejich ornamenty. To dodává všem kolekcím zajímavý nádech a jiskru. 

скатерть-гладриэль565415653456532

Vždy je možné najít lněné doplňky, které se hodí do moderního i starobylého interiéru. Stačí si jen vybrat. Není nikde uvedeno, že tradiční materiál v moderním pojetí nemůže být součástí dnešního života i mladých lidí. Orientální vzory dodají modernímu a někdy chladnému prostředí jiskru a náboj. 

Samostatnou kapitolou jsou výrobky pro historické využití. Tyto předměty a výrobky jsou specifické tím, že musí dodržovat jistou tradici barevnou i tvarovou. Ze lnu se šije veškeré středověké oblečení, protože len byl vždy hlavní surovinou pro výrobu oděvů v celé Evropě. Bavlna se začala ve větším používat až na přelomu 19. století. Pro tento typ výrobků je hlavní jejich ušití i zdobení. Žádné malby na látku, ale používá se tradiční zdobení vyšíváním.  

_Jana_Snový svět