Hlavní využití lnu – jde to ještě více

Umíte si představit, že z bylin a rostlin v našich končinách můžete využít všechny jejich části? Takto to dělali naši předci – vše co vypěstovali nebo sesbírali, využili do každého stébla a zrníčka. A věděli proč. Ruční pěstování a zpracování bylo pracné, proto se nic „nevyhazovalo“. Použilo se vždy všechno, buď v kuchyni, v domácnosti, na poli nebo pro domácí zvířata. Naši předci si uměli vážit toho, co jim příroda dala. Ne jinak to bylo s lnem a jemu podobnými rostlinkami.

Dnes je tomu jinak – žijeme v konzumní společnosti a takovéto myšlení se dnes nepovažuje. Len je ale rostlina, která si toto „staré“ myšlení opravdu zaslouží. Protože každá část této plodiny má nesrovnatelné vlastnosti s ostatními. Při jeho zpracování vzniká několik produktů, kde každý jeden měl a nyní stále má své využití v běžné společnosti.

Ani si to třeba sami neuvědomujeme, ale lněná příze se často přidává k průmyslovým tkaninám, pro její vlastnost vysoké odolnosti a životnosti. Proto se potahy, sedáky a pracovní oblečení šije z látek s příměsemi lněného vlákna. Je to jisté výrobní tajemství, které si prodejci takových materiálů nechávají jako trumf v rukávu. Nyní se o tom můžete dozvědět i vy.

Stonek - Polámané stonky nebo zbylé z čištění se použili na ucpávky zdí a jiných prostor ve stavení a chlívech, do hnízd drůbeže. Pazdeří – slupka ze stébla – využívala se podobně jako slupky semene. Koudel – první a nejhrubší část stonků lnu, které vzniknou při zpracování. Pačíska – tzv. druhá koudel, tedy o něco jemnější. Vlákna se používala především a věci v domácnosti jako jsou ubrusy a zástěry. Příze – příprava pro tkaní látek.  Nitě – utkané nitě na šití.

Semeno – jako doplněk stravy jsou samotná semena (obsah látek), lisování oleje za studena. Třídily se do tří skupin podle kvality. To nejhorší tzv. zadní se dávalo dobytku. To, které bylo lepší kvality, se nechávalo na lisování oleje a na setí. Proč se lněné semeno dávalo a dosud dává kravám před otelením?

Slupky od semene – přidávaly se k dalšímu krmivu pro dobytek, většinou se zamíchalo do brambor.

_Jana_Snový svět