Údržba výrobků s pohankovými nebo špaldovými slupkami

V tomto článku najdete základní informace o materiálech jako jsou pohankové nebo špaldové slupky a jak se o výrobky jimi plněné starat. Jedná se o přírodní materiály, které vznikají jako odpadní materiál při loupaní špaldy a pohanky. I když je to pro jedno odvětví jako odpad, pro druhé je to poklad. Opět se obnovila výroba různých pomůcek do domácnosti, které jsou těmito slupkami plněny a slouží dobře dalšímu účelu. Dokonce mají i příznivý vliv na naše zdraví. 

Tvarová paměť - Jedná se o přírodní materiál, který zůstává při loupání pohanky, a dává se do polštářů a sedáků, protože jsou tvárné a přizpůsobí se tvaru Vašeho těla. Pohankové slupky mají díky své struktuře tzv. tvarovou paměť. Díky tomu pomáhají produkty z nich odlehčit pohybovému aparátu při spaní a odpočinku, při masážích, meditacích. 
Hřejivý obklad - pohankové slupky dobře drží teplotu, takže se dají používat jako hřejivý nebo naopak chladivý obklad. V nahřáté verzi se používají polštářky plněné slupkami na bolesti zad a kloubů, suché teplo na menstruační bolesti, průdušky, dutiny, jako zahřívací polštářek do postele atd. Nahřátí je možné provést v zimě na teplých kamnech nebo v troubě na pečení. Případně na krátkou dobu v mikrovlnné troubě - pozor na vzplanutí!
Chladivý obklad - v chladné variantě jsou potom vhodné na bolesti zubů, úrazy, při horečce atd. Pro tuto variantu postačí vložit sáček s pohankou na chvilku do mrazničky. Poté je nutné sáček nebo polštářek nechat usušit a vydýchat. 
Masážní vlastnosti - Náplň z pohankových slupek působí mikromasážně. Pohankové slupky mají tuto masážní vlastnost trochu vyšší než ty špaldové, které jsou oblejší. 
Pro alergiky - Pohanková náplň absorbuje vlhkost např. pot, přičemž nepřejímá pachy, pro roztoče je neatraktivní, takže je polštář vhodný i pro alergiky a citlivé jedince. Někteří léčitelé dokonce tvrdí, že pohankové slupky díky obsahu křemíku dokáží rušit geopatogenní zóny v místě, kde spíte.
Recyklovatelnost - jedná se o přírodní materiály bez úpravy a proto se tyto výplně, po skončení doby jejich živostnosti, mohou vložit na kompost. 
Životnost - slupky mají poměrně velkou živostnost, pokud se o ně dobře staráme. Jestliže výrobky plněné pohankou pravidelně větráme, nepromoknou nebo nenavlhnou, tak se dají používat několik let. Stejně tak se na nich neživí žádní cizopasníci v podobě hlodavců, molů aj. 

K čemu jsou pohankové sedáky / matrace / polštáře dobré:
- meditace
- relaxace
- sezení na pracovní židli
- pod nohy na podlahu při sezení na židli
- pro děti
- pro těhotné
- při masážích a shiatsu
- nahradí sedací soupravu

Polštáře plněné pohankou - Výborné při zablokování krční páteře a z toho plynoucích bolestech hlavy, zátylku a ramen. Blahodárně působí při migréně, nespavosti, chorobách uší, očí a tlumí onemocnění čelních dutin.
Sedáky - pomáhají k tomu, abychom seděli správně rovně, nehrbili se. Je to právě díky tomu, že sedací kosti se zaboří do sedáku, tak jak potřebují, samy si regulují hloubku a velikost dolíčků, do kterých se zafixují. Slupky jsou pevné a nepropadají se jako například molitan, proto po dosednutí zůstáváte sedět na vrchu sedáku, vznikne tak pevná opora při sezení, ať už u pití čaje, relaxaci, meditaci nebo na kancelářské židli v práci. Doslova nás nutí sedět správně a rovně.
Matrace (futon) - Mají blahodárné účinky pro spaní, relaxaci nebo cvičení na podložkách, futonech a matracích plněných pohankovými slupkami jsou shodné jako u polštářů, přičemž ležení na nich přispívá k celkové harmonizaci těla. Působí mikromasážně, perfektně srovnává prostor ke spaní, např. na starší válendě či pohovce, nepřejímá pachy, ale absorbuje přirozenou vlhkost, pro roztoče je neatraktivním bydlištěm. Velice si je chválí lidé, kteří mají problémy se zády. Matraci neboli futon je třeba pravidelně větrat, otáčet a nesmí být ve vlhkém nebo zapařeném prostředí. Je vhodné, aby byl přístup vzduchu i ze spodní strany. Po 2-3 letech je vhodné pohanovou výplň vyměnit. 

Nahřátí: Hřejivé polštářky se dají nahřívat v mikrovlnce, nebo v klasické elektrické troubě, v průběhu zimy je můžeme mít na topení. Polštářky ovšem nenahrazují lékařskou péči, nepoužívejte, pokud Vám teplo nedělá dobře, pokud lékař použití nedoporučuje. Respektujte pokyny lékaře a svoje tělesné pocity.

Údržba: Způsob očisty produktů plněných pohankovými nebo špaldovými slupkami je zcela jednoduchý a přírodní. V létě nechte polštář nahřát na slunci, v zimě vymrznout. Sluneční energie je ve slupkách kumulovaná a přechází přímo do Vás.

Výrobky mohou mít vnější pratelný potah nebo mohou být bez něho: 
Vnější potah:
snímatelný prací potah, 100% len nebo 100% bavlna.  Lze prát pouze bez vnitřní výplně. 
Vnitřní náplň: pohankové slupky, bavlněný nebo lněný sáček. Lze prát vysypaný sáček bez slupek! Slupky nenamáčejte. Pokud dojde k polití sedáku, je možné nechat slupky vysušit a poté vrátit zpět. Jednu náplň je možné mít i několik let, pokud je správně používaná. Výměna by měla být provedena v případě, že by pohanka vykazovala vady tvarové, byla zatuchlá nebo se objevily znaky plísně. Je třeba dbát na to, aby tyto výrobky byly v suchu a v dobře větraných prostorech.