Přírodní nitě - základní přehled

V nabídce máme bavlněné, lněné a hedvábné nitě. Všechny nitě pocházejí z EU a jsou vhodné na šití přírodních materiálů. Touto cestou vám chceme udělat jednoduchý přehled pro lepší orientaci.

První seznámení by mělo být s jednotkou TEX, která je používána v textilním průmyslu pro označení jemnosti příze. Představuje hmotnost 1 kilometru příze v gramech - g/km.
Například TEX 18x2. Číslo "18" vyjadřuje hmotnost nitě v miligramech v jednom metru. Číslo "2" označuje počet nití, které jsou spřadeny dohromady. Jeden kilogram (dvojmo skané) nitě váží 18 x 2 = 36 gramů.
Čím nižší je první číslo TEX, tím je niť jemnější a tenčí.

"Nm" (číslo metrické) - vyjadřuje poměr délky a váhy příze. Pro přepočet používáme tento vzorec: Nm = 1 000/tex. Zde platí, že čím je metrické číslo vyšší, tím je příze slabší. 

"Nel" (anglické číslování lnu) - vyjadřuje počet přaden o délce 840 yardů v jedné libře. V krajkářství se používá dodnes. Dvojmo skaná příze 33 tex x 2 se v anglickém číslování lnu značí: Nel 50/2.

BAVLNĚNÉ NITĚ

Výhodami bavlněných nití je použití na ruční nebo strojové šití. Používá se převážně k sešívání oděvů či výrobků, které jsou dodatečně ještě barveny (bavlněná nit  se obarví stejně jako látky). Vhodné i pro výrobky, které se vyvářejí, škrobí nebo mandlují. Jsou vhodné i na ruční i strojní šití. 

Bavlněná niť Triana je vyrobená klasickou technologií z česaných přízí z dlouhovlákné bavlny, je zušlechtěna mercerováním, které dodává niti lesk, zvyšuje pevnost a snižuje srážlivost. Vhodná pro šití textilních materiálů z bavlny, lnu a konopí. Triana pochází z české výroby. Vyrábí se ve dvou variantách: Triana 50 (TEX 18x2) – vhodná pro šití bavlněných lůžkovin, kojeneckého a dětského bavlněného oblečení, obrubování ručníků, utěrek. Díky malému návinu vhodná pro domácí použití. Triana 44 (TEX 10x2x2) – vrchní bavlněná mercerovaná nit určená k šití svrchního ošacení, na ozdobné lemování. 
Nitě Triana mají atesty OEKO-tex 100 I. třídy. 
Český výrobek.

Bavlněná niť Petalouda (TEX 16,5x2) s návinem 1000 yards a 5000 yards je vhodná pro domácí i průmyslového využití. Jedná se o bavlněnou šicí přízi vyrobenou z dlouhovlákné nejčistší egyptské bavlny. V důsledku průtoku příze přes trysky a její následné leštění plamenem je příze dokonale hladká. Rovnoměrná stálobarevnost na celé cívce je zaručena reaktivním barvením. Konečnou úpravou příze je mercerizace, která zvyšuje pevnost v tahu, vyrovnává se tím zákruty, uhlazuje se povrch vlákna a získá tak vysoký lesk a větší stálobarevnost. Maximální srážlivost je do 1%. To  vše zaručuje perfektní práci s těmito přízemi.  
Nitě mají velký záběr využití. Pro šití dámského, pánského a dětského prádla z bavlněných, lněných a směsových tkanin, jako jsou košile, kalhoty, šaty aj. Dále je možné nitě použít pro šití jednolícního i oboulícního bavlněného úpletu. Stejně tak se hodí pro tvorbu ložního prádla, utěrek, bytových doplňků aj. 
Řecký výrobek.

Bavlněná niť Barkonie - bavlněné nitě opálené mercerované - na ruční výrobu. Jedná se o kvalitní 100% bavlněnou přízi, vyrobenou z kvalitní egyptské bavlny. Proces opálení a merces zvyšuje nejen estetické, ale i užitné vlastnosti této příze. Opalováním se za pomocí plamene odstraňují volná krátká bavlněná vlákna. Mercerací, což znamená smáčení příze v hydroxidu sodném, tím se zvyšuje pevnost a zatraktivňuje vzhled příze. 
Nit je skaná převážně trojmo, levotočivým zákrutem, což je vhodné především pro krajkáře, na paličkování a při strojním šití. Bavlněná mercerovaná příze je vhodná také pro háčkování nebo frivolitkování. Má minimální pružnost, takže výrobky z ní zhotovené jsou zafixované, drží tvar. 
TEX60x3 (16,7/3 Nm), TEX50x3 (20/3 Nm), TEX35,5x3 (28/3 Nm), TEX29,5 (34/3 Nm), TEX25x3 (40/3 Nm), TEX20x3 (50/3 Nm), TEX20x2 (50/2 Nm), TEX10x3 (100/3 Nm)
Český výrobek

LNĚNÉ NITĚ

Len je nejstarší textilní surovinou.  Hojně se lněné nitě používaly a stále používají na ruční i strojové krajky, paličkování, drhání nebo frivolitky. Stejně tak i na výšivky. Předností lněných nití je jejich vysoká pevnost, nízká tažnost, vysoký lesk a odolnost vůči oděru. Proti účinkům tepla, světla a povětrnosti jsou lněné nitě odolnější než nitě bavlněné. 

HAGAL lněná niť (TEX 42x3) je vhodná pro obšívání knoflíkových dírek, na přišívání knoflíků, šití těžké konfekce a pro různou domácí tvorbu (např. paličkování). Používáme ji také na plastické výšivky na silné potahové materiály. Hodně je využívána i v čalounictví, při výrobě přírodních matrací a šití zátěžových věcí. 
Český výrobek. 

Guttermann (síla vlákna 30) velmi pevná a odolná přírodní nit vhodná pro ruční šití, k přišívání knoflíků a šití pevnějších a těžších materiálů a tkanin (např. batohů a tašek apod.). 
Německá výroba.

Lněná nit - Barkonie - tradiční a kvalitní lněné nitě z české výroby. Jemnost 33TEXx2 (NeL 50/2), 33 TEX x 4 (NeL 50/4).
Společnost Barkonie s.r.o. byla založena v roce 2002 jako česká rodinná firma se zaměřením na výrobu převážně technických nití pro průmyslové využití. Specializujeme se na hlazení (leštění) bavlněné a lněné příze, ale nabízíme i řadu jiných produktů pro různá průmyslová odvětví.
Český výrobek

HEDVÁBNÉ NITĚ

Hedvábí je vždy značkou luxusu, ale i kvality. 

Guttermann 100% přírodní hedvábí (síla vlákna 100) Nit, na které vznikla firma Gütermann, symbol kvality a luxusu. Vhodná zejména na jemné šití a obšívání pro dosažení hedvábného lesku, dekorativní šití, ruční i strojové šití a overlock, k obšívání knoflíkových dírek a přišívání knoflíků. Praní max. na 40 °C.
Německá výroba.

Guttermann 100% přírodní hedvábí (síla vlákna 40) niť, na které vznikla firma Gütermann, symbol kvality a luxusu. Vhodná zejména na ruční šití a prošívání pro dosažení hedvábného lesku, dekorativní šití, k obšívání knoflíkových dírek a přišívání knoflíků. Praní max. na 40 °C.
Německá výroba.