Výrobce nejekologičtějších konopných textilií

Ve východní Evropě jsme našli výrobce ekologických konopných látek a produktů, který dodržuje tradiční postupy pěstování a zpracování konopí. Tento článek vám představuje jejich myšlenku a práci.

Proč právě konopí

Po tisíciletí bylo konopné plátno oceňováno v různých kulturách jako nejlepší přírodní textilie na naší planetě. Své ocenění si jistě zaslouží: jedná se o nejdelší přírodní vlákno, má zvýšenou ochranu před UV zářením, vyšší odolnost a úžasné izolační vlastnosti, v kombinaci s nezpochybnitelnou udržitelností je to jen zlomek jeho kvalit.

Ve světě, kde jsou zneužívány zdroje a uvolňují se ničivé látky do životního prostředí, potřebujeme léčitele. Zdroj, který se nevyčerpává ani nepoškozuje své okolí. Konopí je tím pravým, co potřebujeme. Má neuvěřitelnou rychlost růstu, která dosahuje až tří sklizní za rok. Má hluboké kořeny, které čerpají životně důležitou energii z bohatých a nepoškozených vrstev půdy a umožňují jí tak vzkvétat, bez hnojiv nebo pesticidů a nutnosti střídaní plodin. Konopí skutečně vrací živiny do země, která ji živí. Je to udržitelnost? Téměř vše, co z konopí uděláte, má vyšší kvalitu než alternativa.

Co přesně si můžete vyrobit z konopí? Doposud má konopí více než 2500 použití, od potravin, papíru a tkanin, které jsou nejběžnější, až po palivo, cihly a dokonce i nadzvukové stíhačky. Použití na šperky nebo na čistění znečištěné vody a samozřejmě v lékařství, kosmetice. Několik z nich si můžete prohlédnout zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Hemp

Základní myšlenka a práce ekologického výrobce

Snaží se navrátit konopí jeho hrdost!

Konopí je univerzální plodinou a má pro každého něco. Firma si vybrala pro svoji práci konopnou přízi. Její přeměnou na vysoce odolné a šetrné tkaniny se snaží poskytnout světu cenný zdroj a zároveň nabízet tolik potřebnou péči o životní prostředí. Vyvíjí velké úsilí při extrahování vláken, na základě tradičních technik bez použití chemie. Od spřádání až po změkčení, zachází s konopím velmi pečlivě, pomocí metod šetrných k životnímu prostředí, které vyvinuli buď sami, nebo jejich partneři. Stejně tak pracují s lidskými zdroji a považují si těch, kteří pro firmu pracují. Celý proces výroby probíhá v jedné lokalitě.

Konopí je jedním z nejcennějších dědictví, které jsme zdědili. I od nejstarších dob lidé tradičně pěstují konopí na vlákno. Během posledního desetiletí došlo k oživenému zájmu o konopí jako obnovitelného zdroje a proto se některé evropské firmy rozhodly obnovit starou tradici kombinací moderních technologií a zkušeností - počínaje výzkumem, zemědělstvím, průmyslem a obchodem, ale způsobem šetrným k životnímu prostředí.

Tradice konopí

Konopná vláknina získaná z lýka rostliny Cannabis sativa se používá od nejstarších dob pro oděvy a jiné potřeby pro domácnost. Svědčí o tom archeologické důkazy z doby od 7 000 do 8 000 př.n.l.

Do Evropy tuto rostlinu přivezli první bojovníci počátkem VII. století. V historických pramenech se uvádí, že předkové používali tuto rostlinu k hojení ran a popálenin, zatímco ženy byly vysoce kvalifikované v používání konopí k výrobě oděvů a bytových doplňků. Postupem času se zpracování konopí stalo hlavní činností žen.

Půda pro pěstování

Samotná půda je nejcennějším přírodním zdrojem ve východní Evropě. Všechny hornaté oblasti, kromě nejdrsnějších hor, si ještě udržují určitou formu zemědělské činnosti. Navíc nebyla často používána chemická hnojiva a ani dnes se téměř nepoužívají. Vzhledem k tomu, že většina farem pěstuje plodiny i chová domácí zvířata, nejpoužívanějšími hnojivy jsou ta organická.