O technologii a konopí

Konopí je přirozeně jednou z ekologicky nejšetrnějších látek a také nejstarších. Historici uvádějí, že nejstaršími relikty lidského průmyslu jsou kousky konopné textilie. Objeveny byly v hrobkách, jejich stáří sahá přibližně do roku 8 000 před n.l.

Konopné vlákno je jedním z nejsilnějších a nejodolnějších přírodních textilních vláken. Nejen, že je silné, ale také drží tvar. Má jednu z nejvyšších pevností v tahu mezi přírodními vlákny. Konopí má nejlepší poměr tepelné kapacity všech vláken, což mu dává vynikající izolační vlastnosti. Konopí jako tkanina udržuje teplo a tvar, ale s vyšší trvanlivostí, než kterou najdete u jiných materiálů. Přírodní organické konopné vlákno „dýchá“ a je biologicky rozložitelné.

Konopná vlákna jsou jedněmi z nejdelších přírodních vláken. Jsou delší, silnější, nasákavější, odolnější vůči plísním a mikrobům a více izolují, než jiné přírodní vlákna. To znamená, že konopí vás udrží v zimě v teple a v létě v chladu. Konopí navíc pohlcuje škodlivé ultrafialové paprsky. Vlastnosti konopných vláken způsobují, že textilie jsou více savé k barvivům, což ve spojení se schopností konopných tkanin lépe odfiltrovat ultrafialové záření znamená, že materiál konopí je méně náchylný k vyblednutí barvy.

Příze, používaná k výrobě konopného textilu, pochází z dlouhých lýkových vláken, které tvoří stonek rostliny konopí. Dlouhá lýková vlákna jsou spředená a tkaná do jemné tkaniny. Rozdíly v přízi a její přírodní barva dává konopnému textilu jeho nadčasovou krásu a styl. Nákup konopných tkanin se v dlouhodobém horizontu rozhodně vyplatí: místo toho, aby se opotřebovávaly jako jiné látky, konopné látky se při každém praní stanou měkčími a pohodlnějšími na nošení. Navíc, po každém praní se tkanina zesílí díky tomu, jak se vlákna navzájem spojují a přibližují. Přírodní tkaniny jsou mnohem pohodlnější na nošení než syntetické a jsou přirozeně vhodnější pro lidi s vyšší citlivostí, podrážděním kůže nebo alergiemi. Jsou pro tělo lepší, protože umožňují pokožce správně dýchat, absorbují pot a pohlcují pachy.

Kromě oděvního průmyslu jsou konopné textilie velmi univerzální, a proto se používají v nesčetném počtu textilních výrobků, jako jsou doplňky, obuv, nábytek, bytové doplňky, bytové dekorace atd. Ve srovnání s jinými lýkovými vlákny, jako jsou lněná, ramie a juta, má konopí navrch z hlediska délky vlákna, poměru stran, houževnatosti, pevnosti v tahu a délky lomu.

Semena konopí jsou bohatým zdrojem vitamínů A, D, E. Obsahuje Omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyselina. Vylisovaný olej se používá v potravinářství, kosmetice i v lékařství.

Neocenitelné vlastnosti konopí:

- EKOLOGICKÉ
- OBNOVITELNÉ
- ORGANICKÉ
- UDRŽITELNÉ
- RECYKLOVATELNÉ
- BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÉ
- ANTIBAKTERIÁLNÍ
- ANTISEPTICKÉ
- PEVNÉ A ODOLNÉ
- POHLCUJE PACHY
- POHLCUJE UV ZÁŘENÍ
- PRODYŠNÉ
- TERMOREGULAČNÍ

Článek o tom: Jak pečovat o konopí