Výbava

Pořídit si výbavu - pro dnešní generaci nic neznámého. Generace před námi si vážili věcí a ty, které měli, si pečlivě schraňovali a opečovávali. Vybavení do domácnosti bylo drahé a to platilo i o bytových doplňcích jako jsou lněná prostěradla a lněné povlečení. Proto si mladá děvčata do svatby schraňovala vše, co by do své budoucí domácnosti měly potřebovat. Tuto "Výbavu" zajišťovali a doplňovali rodiče, kteří poté vše předali ženichovy jak věno pro nevěstu. 

Dnes se tyto zvyky již nenosí. Já toto znám především z toho, kdy moje maminka a babička často vyndají ze skříně úplně nové utěrky nebo ručníky z dob dávno minulých, tedy ještě socialistických. Někdy se najdou i starší poklady jako právě lněná povlečení. Velmi často se jedná o lněné nebo pololněné kousky, které mě uchvacují svou kvalitou i zpracováním. Protože se v Čechách vyrábělo a šilo i ze lnu, byly prakticky samozřejmostí a každá hospodyňka vám řekla, že nejlepší utěrka je s přídavkem lnu. Zároveň, že na leštění skla, nic jiného než 100% len nepoužíváme. 

Tyto pokladnice však také nejsou bezedné a časem je třeba poohlédnout se také jinam. Jsou stále firmy a podniky, které se lnem pracují a zpracovávají jej. Je jich poskromnu, ale stále fungují. Jsem také velice ráda, že spolupracujeme i s tradičními českými lnářskými firmami a jejich sortiment je u našich zákazníků tak oblíbený.