Udržitelnost a recyklace

  V poslední době se čím dále více rozvíjí a probírá myšlenka recyklace, udržitelnosti a ekologie. Jedná se jen o marketingový tah? Ano velké řetězce zneužívají tohoto trendu a není velká snaha dodržovat základní principy. Je to samozřejmě těžké, ale ne nemožné. Stačilo by jen se zamyslet nad spoustou aspektů práce, marketingu, logistiky aj. Možná by i tyto firmy zjistili, že je možné náklady snížit i díky recyklaci a využívání místních zdrojů. Prostě se drancuje příroda jen proto, že chceme mít stále více nových věcí.

  Nedávno jsem četla článek o tom, že len, konopí a oves jsou v tuto chvíli nejekologičtějšími rostlinami. Bylo to sice v souvislosti s jídlem jako potraviny, ale i tak mě to zaujalo. Protože tyto plodiny je možné pěstovat ve vyšších nadmořských výškách a není nutné pro ně kácet pralesy. Prostě se s nimi osejí pole, které jsou u nás nebo v okolních státech. Na rozdíl od bavlny nebo jiných plodin (v souvislosti s jídlem se jednalo o kokosy, mandle, agáve) nepotřebují tak velký přísun vody a pesticidů a při správném hospodaření zvyšují úrodnost a využitelnost půdy.

  Na tomto žebříčku nejekologičtějších rostlin se drží také díky tomu, že jsou stále na chvostu využití a poptávce. Změní se to, pokud by místo dotací na pěstování bavlny nebo chovu dobytka, bude dotováno pěstování těchto plodin? Velice to ale záleží na poptávce. Někde jsem četla, že v minulosti měla každá rodina u domu své lněné políčko a bylo to jako samozřejmost. Nyní musím mít každá rodina své auto :-)

  Nikdy jsem nepodléhala trendům v oblékání, věci nosím dokud se opravdu nerozpadnou a ještě se je snažím alespoň použít na hadry. Nakupuji ráda v sekáčích a někoho to udiví, většina lněného oblečení je právě z nich. Doma mně učili od mala využívat věci i jiným způsobem než na který byly primárně určeny. Teprve nyní s tímto trendem udržitelnosti o tom ale více přemýšlím. Než si koupím nový kus oblečení, tak hodně uvažuji o tom, jestli ho opravdu potřebuji nebo ne.

  Výhodou lněného nebo konopného oblečení je v tom, že je opravdu prakticky nezničitelné, pokud jej nespálíte nebo se neroztrhne ve švu. Vydrží vám v šatníku opravdu dlouho. Len neudělá žmolky, nevytahá se. Spíš vyblednou barvy, než by se v něm udělala díra, poté stačí vzít barvy a přebarvit nebo prostě zašít. Záleží samozřejmě i na kvalitě plátna, jeho tkaní a použité příze. Ale čím pevnější, tím vydrží déle. Znamená to pořídit si raději pár kousků kvalitního oblečení nebo i ložního prádla, tak aby se dalo vše kombinovat. Jednoduchý střih a provedení nezevšední a je možné je nosit v průběhu různých módních vln.