PŘÍBĚH LNU

LEN je lehká a prodyšná látka, která se hojně používá v teplejším podnebí. Lněná tkanina je tradičně vyráběna ze lnu setého. Jemná rostlina vyžaduje během svého růstu velkou pozornost; z tohoto důvodu (a protože len nemá žádnou pružnost, ztěžuje to jeho tkaní) jsou lněné látky dražší než bavlna. Výroba kvalitní lněné textilie je vysoce závislá na postupech pěstování a sklizně.

Základní vlákno je v průměru o něco delší a pevnější než například bavlněné. Pevnost za mokra se zvyšuje až o 20 %. Vlákna mají malou pružnost a dobrou vodivost tepla. Výrobky ze lnu mají studený omak, dobře snášejí praní, ale mají silný sklon k mačkavosti.

Lněná rostlina je buď úplně vytažena ze země, nebo řezána blízko kořene a semena jsou odstraněna odsemeněním. Trhání a odsemenění může být v jedné operaci nebo trhání a odsemeňování může být odděleno. K této fázi sklizně ještě patří odvoz a sušení výčesků (tobolek se semeny). Vysušené výčesky se mlátí na stacionární mlátičce a získaná semena se ošetří podle zásad platných pro olejnatá semena.

Vysušený a odsemeněný stonek je připraven k další operaci kterou je rosení lnu. To je jedním ze způsobů jak oddělit lněné vlákno od dřevoviny (pazdeří). Kromě biologického způsobu je možno oddělovat vlákno mechanicky, chemicky nebo enzymaticky. Biologický způsob je laciný a relativně kvalitní.

Mezi srpnem a prosincem se odstraní dřevité části stonku jeho rozdrcením mezi dvěma válci, přičemž se odhalí vlákna. Kratší vlákna jsou vyčesávána a pro textilní průmysl se nechají pouze dlouhá lněná vlákna. Historie plátna není zdaleka tak dobře zdokumentována jako historie bavlny a hedvábí, i když je nejstarší ze všech tkanin, kde byly nalezeny nejstarší vlákna u Švýcarských jezer 8000 př. Len byl považován za samozřejmost.

Koneckonců, rodiny v každé zemi po celém světě měly svou vlastní lněnou zahradu; bylo to stejně přirozené jako přivedení vody ze studny. Nejstarší zmínka o plátně však pochází ze starověkého Řecka, kde na 4 000 letých deskách jsou uvedeny důkazy o lněném průmyslu.

Důkaz trvanlivosti lnu se ukazuje v jeho použití ve staroegyptské mumifikaci; po více než 3 000 letech byly téměř dokonale zachovány plátěné obvazy krále Ramesese II.

Lněná látka je také oblíbená v kuchyni, díky jeho izolačním a chladicím vlastnostem je ideální pro kuchyňské chňapky a ubrousky. Přestože se výraz „linen“ nyní vztahuje na jakoukoli látku, která se používá pro ložní prádlo, ručníky nebo prostírání, prádlo bude vždy vynikající volbou pro kvalitní domácí dekorace, ubrousky, ubrusy a letní oblečení.

Prádlo lze prát v pračce a vyžaduje mnohem méně péče než hedvábí nebo bavlna, přestože má sklon k mačkání. Žehlení lnu by mělo být provedeno za vlhka proto, aby se odstranilo pomačkání. Není doporučeno jej sušit v sušičce, mělo by se sušit vyrovnané na šňůře. Lněná látka by mělo být po praní a před uskladněním důkladně vysušeno.

Zdroje:

www.zemedelskekomodity.cz/index.php/rostlinna-vyroba-menu/olejniny/len