Mýdlový zliz / mýdlový gel na praní

Jednou z variant pro praní prádla je MÝDLOVÝ SLIZ. Název je trochu odstrašující, ale vypovídající. Možná by se to dalo popsat i jako domácí mýdlový gel.

Protože máme doma stále zásoby tuhých mýdel, tak si prostě gel na praní vyrobím. Stačí jen 3 základní ingredience a trocha času. Je to jedna z ekologičtějších variant praní prádla, levná a dostupná. Hlavně nemusíte tahat zbytečné nádoby a vytvářet další odpad v podobě platových lahví od pracích prášků a gelů. Stačí jen lahev octa, pytlíček sody na praní a rozličná tuhá mýdla. 

Poměry které používám pro jeden velký kyblík (5l):
1 mýdlo Jelen (200 g) nebo Olivové mýdlo
150 g sody na praní (s jedlou sodou) nebo prášek PUER
150 ml octa - není nutný
- můžete nastrouhat i trochu žlučového mýdla, pokud perete třeba velmi špinavé dětské oblečení

Základní suroviny pro výrobu Mýdlového slizu najdete zde: Prací prostředky

Na trhu jsou mýdla určená přímo pro praní prádla tzv. jádrová. To je třeba klasické mýdlo s jelenem. Já je často míchám a používám všechna klasická tuhá mýdla. Zatím mi vždy stačily a prádlo bylo vždy hezky čisté a voňavé. Jde jen o to, aby se mýdlové vločky dobře rozpustily v teplé vodě. 

Do kýble si nastrouhám mýdlo (klasickým kuchyňským struhadlem), tím vzniknou mýdlové vločky. Čím je jemněji nastrouhané, tím se lépe rozpustí. Přidám sodu na praní. Množství je třeba vychytat. Čím tvrdší je voda, tím ji chce přidat víc nebo naopak ubrat. Soda má v gelu funkci změkčovače, aby se lépe oddělily nečistoty. Zalije se to teplou vodou a je třeba to míchat, aby se rozpustily mýdlové vločky. Nechám to vždy ještě uležet třeba 3-5 hodin a přitom to občas promíchám, tím se většinou rozpustí zbytek mýdla. Poté naliji ocet podle potřeby. Ocet funguje jako jakýsi osvěžovač. Tak aby vám nezasmrádl nejen mýdlový sliz, ale i prádlo. Je možné ocet přilít vždy i jen do pračky. Po vychladnutí rozlívám sliz do připravených dob od starých pracích prášků nebo gelů, tak aby se daly uzavřít. Mělo by to vše mít konzistenci gelu. 

Při praní prádlo vždy přidám 1-2 hrníčky přímo k prádlu do bubnu. Prádlo po vyprání krásně voní použitými mýdly a je i čisté :-)

Klasické prací prášky a gely musíte stále nosit z obchodu, tvoří se spousta odpadu v podobě lahví. Někomu ani moc nevoní. Stejně tak, díky použitým chemickým látkám, změkčovačům, umělým bělidlům a parfemacím, nejsou nijak přívětivé k naší pokožce. Stejně tak ani k přírodě, do které se poté vypouštění voda po vypraní. Existuje ale již i spousta ekologických variant, které nezatěžují náš organismus, přírodu ani peněženku.

Říká se, že mýdlový sliz zanáší pračku. Proto se doporučuje občas vyprat v klasickém pracím prášku nebo gelu. Případně pravidelně čistit pračku octovou vodou. Kdy necháte proběhnout program prázdné pračky s octem.

Hodně štěstí a trpělivosti :-)