Od 17.4. do 22. 4. 2024 se účastníme v Brně mezinárodní výstavy BRNO PATCHWORK MEETING. Proto budou všechny objednávky vyřizovány od 23.4. 2024. Děkujeme za pochopení

Saunový svět

Saunování neodmyslitelně patří ke zdravému životnímu stylu. Obliba roste především v podzimních a zimních měsících. Někdo se chodí prohřát v chladném období a jiní tam míří za posílením imunity.

Dnes to již není jen výsadou pro vyvolené, ale saunování se dostává do větší obliby mezi širší populaci. Sauny najdete ve většině měst a spousta s vás má malé sauny doma. Sama jsem propadla jejímu kouzlu a návštěva sauny se stala součástí každotýdenního rituálu.

Při saunování je tělo vystavováno střídání teplot, tím se posiluje imunita a buduje odolnost organismu. Aby to mělo potřebný účinek, je doporučeno saunovat se pravidelně, alespoň jednou týdně.

Návštěva sauny je nejen o otužování, ale i o odpočinku a relaxaci. Je to místo pro oddych a odpoutání se od rutiny každodenního života. Pokud se rozhodnete navštěvovat saunu, tak si vyhraďte dostatek času a poslouchejte své tělo.

23000381_1566953493348651_6802460118286669628_o

Je však dobré dodržovat pár základních pravidel, tak aby to přineslo požadovaný účinek. Pokud uvažujete o saunování, tak je vhodné se předem poradit s lékařem. Při zdravotních potížích se návštěva finské sauny, s vyššími teplotami, nedoporučuje.

  1. Před návštěvou sauny je vhodné vypít alespoň 2 skleničky vody nebo minerálního nápoje. Tekutiny je třeba doplňovat po celou dobu saunování.
  2. Než půjdete do sauny, tak je třeba se osprchovat a umýt mýdlem. Doporučuje se pokožku důkladně osušit, tím bude pocení intenzivnější.
  3. Na ležení si sebou do sauny berte kilt, prostěradlo nebo osušku. Lněná prostěradla a osušky jsou vhodná do sauny díky jejich antibakteriálním vlastnostem. Krásně sají, jsou vzdušná a pokožka díky tomu krásně dýchá. Ve veřejné sauně je, z hygienických důvodů, třeba podkládat si prostěradlem všechny části těla, včetně šlapek nohou.
  4. V sauně je vhodné si lehnout, tak abyste se vyhnuli výrazným teplotním rozdílům mezi jednotlivými částmi těla. Pokud si nejde lehnout, tak si alespoň sedněte s nohama v úrovni těla. Jinak je možné používat i saunovou čepičku, která pomáhá snižovat přehřívání hlavy.
  5. Délka pobytu v sauně je na vás. Doporučený interval je 10-15 minut.
  6. Po opuštění sauny je dobré se osprchovat vlažnou vodou a následně se zchladit studenou vodou, polévacím vědrem, ledovou tříští anebo v ochlazovacím bazénku. Mezi jednotlivými cykly si odpočiňte alespoň 15-20 minut a dostatečně doplňujte tekutiny.
  7. Cyklus ohřátí a zchlazení můžete opakovat podle libosti, ale doporučuje se minimálně 3 opakování.
  8. Po sauně je vhodné se vyvarovat námaze a měl by být dodržen spíše klidový režim. Nemělo by se cvičit, je třeba hodně pít a odpočívat.

Saunovat se můžete v kterémkoliv ročním období. Ideálně je 1-3x týdně. Do sauny byste neměli chodit hladoví a ani moc najezení.

Čemu se v sauně vyvarovat je alkohol a káva. Tyto nápoje dehydratují organismus. Stejně tak byste tam neměli chodit s nachlazením, nemocí a se zánětlivým onemocněním.

Jsou výzkumy, které ukazují, že saunování přináší úlevu od migrény, menstruačních bolestí, bolestí kloubů a dalších potíží. Je třeba se však vždy poradit se svým lékařem, že je tato procedura pro vás vhodná.

V sauně jsou vysoké teploty a suchý vzduch. Vlasy přitom mohou trpět a je vhodné chránit je čepičkou nebo si dělat zábaly, které vlasy regenerují. Stejně tak je dobré věnovat péči o pokožku celého těla a přírodní kosmetika přináší pokožce vhodnou alternativu.

DSC_5581

Do sauny nikdy nenoste plavky ani jiné umělé materiály, nebo spodní prádlo. Vhodné je chodit bez oblečení, pouze s ručníkem nebo prostěradlem. Doporučuje se sundat si i všechny šperky, které by se jinak mohly teplem rozpálit.

Co si podle vlastních zkušeností beru do sauny: 1x velké lněné prostěradlo, 1x malé lněné prostěradlo nebo ručník, 1x saunová čepička, 1x froté ručník, 1x deka na přikrytí (nebo župánek), lněná žínka, velké pití (voda s citrónem nebo minerální voda), mýdlo, tělový krém.

Saunová čepička – protože mně ze sauny vždy bolela hlava, tak jsem zvažovala vhodná opatření. Zjistila jsem, že mi pomáhá pokrývka hlavy. V začátcích jsem si motala turbany a poté jsme přešla na saunovou čepičku.

DSC_3079

Prostěradlo – z hygienických důvodů je třeba si lehnout na podložku, jako je prostěradlo nebo podsedák. Stejně tak někomu vyhovuje se do prostěradla v sauně zabalit.

20201008_174303-pro-web-0001

Ručník – froté lněný ručník využívám pro osušení se po sprše nebo po zchlazení v bazénku. Je vhodný i pro podložení na lehátku v odpočívárně.

mceclip0-30

Šampón (mycí gel, mýdlo) – než se vstoupí do sauny, tak z hygienických důvodů je vhodné se umýt mýdlem.

Knížka – po posledním cyklu saunování je dobré mít odpočinkovou činnost. Já sama mám oblíbené čtení, které prohlubuje oddych a relaxaci.

Pití – v některých saunách nabízejí občerstvení nebo pitný režim. S sebou si můžete vzít i pití, které vám vyhovuje. Pro doplnění tekutin a také minerálů.

Lněná žínka - froté žínka krásně obrušuje starou pokožku a funguje masážně. 

DSC_6032-pro-web-0001

Deka (prostěradlo) – někomu vyhovuje se v odpočívárně přikrýt, tak aby organismus neprochladl a mohl příjemněji se relaxovalo.

20201008_104421-pro-web-0001

Župan – pro odpočinek v odpočívárně.

DSC_6624