Bitva Koniggratz 150 let

V letošním roce 2016 jsou naplánované oslavy významných události spojené z historií českých zemí. Jedná se o často kulatá výročí spojená s významnými událostmi nebo osobnostmi. Jednou z nich je 700. leté výročí narození Karla IV. Druhu událostí, je 150 let od bitvy u Hradce Králové Koniggratz. 

20160701_170524

20160701_183048

Zajímalo nás, jaké to je na historickém tržišti, proto jsme se přidali k trhovcům a přivezli jsme ukázat svoje zboží na Malé náměstí do Hradce Králové. U našeho stánku se zastavili zájemci nejen o historii, ale i lidé kterým nejsou cizí přírodní produkty. Speciálně pro Hradecké slavnosti jsme připravili i nové výrobky v podobě malých lněných pytlíčku se zavazováním a také nové utěrky z vlastní výroby. Zároveň jsme ukázali model dětských šatečků "Popelka". 

Podívali jsme se také do centra na náměstí a užili si zajímavé tři dny. V pátek a v sobotu 1. a 2. července byl bohatý program s přehlídkami vojáků, ukázky bojů a přehlídky v dobovém oblečení. Na velkém náměstí byla stage, kde pořadatelé připravili hudební a zábavné akce pro diváky. Nechyběly zajímavosti a rekvizity. Mohli jsme si poslechnu i pochodovou historickou vojenskou kapelu. Stálo to za návštěvu, jen škoda že diváků bylo málo.

20160702_112018

20160702_111545

V neděli jsme navštívili samotnou rekonstrukci bitvy u Hradce Králové. Rozhodně to stálo za to. Na hledištích nad bitevním polem se sešlo opravdu velké množství diváků a byl na co koukat. Nejen, že se sešlo historické množství vojáků pěších a jezdeckých, ale také jsme mohli vidět pyrotechnické efekty v podobě ran a výbuchů. V době bitvy také shořely dva domy. Dělostřelci střílely jako o život, ale konec bitvy zvrátit nemohli. Vždycky bude stejný výsledek. Je dobře, že tyto události si připomínáme a nezapomínáme. Jedná se o přelomové události z naší historie. Jsme rádi, že jsme se zúčastnili i když jen jako diváci.