Lněné římské rolety

Lněná římská roleta je elegantním a moderním doplňkem do interiéru. Je vhodná pro zastínění okna a je možné ji chápat jako elegantnější látkovou roletu. Díky praktickému mechanismu je možné ji zatahovat dle potřeby na výšku okna. Je možné vytvořit i jen částečné zatemnění místnosti.

Doporučuje se, aby zasahovala i pár centimetrů za okno, aby plnila správnou funkci zastínění. Roluje se vytažením za šňůrky a v horní části poté vytvoří jednotnou řasu. Pro příjemné zútulnění domova je možné římské rolety kombinovat s klasickými lněnými závěsy

rimske_roly_luxusni

Na video s římskou roletou se můžete podívat zde: 

  1. Římská roleta přírodní
  2. Římská roleta pruhovaná
  3. Římská roleta Oatmeal

    Podle vybraného materiálu je možné, aby měla funkci dekorační z průsvitných látek až po více zatemňovací

Pro použití moderní římské rolety používáme kovový mechanismus, který zajišťuje jednoduché a rovnoměrné navíjení rolety. 

  1. Je vhodné, aby nad oknem bylo alespoň 25-30 cm volného prostoru pro vytažení rolety a šlo pohodlně otevřít okno.
  2. Roleta je k mechanismu připevněna pomocí suchého zipu a je možné látku tedy sundat a prát. 
  3. Mechanismus je připraven pro pověšení na stěnu a je nutné jej přivrtat. 

Na římskou roletu je možné si vybrat látku z aktuální nabídky. V případě, že si vyberete přírodní len, je třeba počítat s tím, že přírodní vlákno časem světlá a mění se.

lnene_rimske_rolety_vyhled

Lněné závěsy a záclony se začínají vracet do domácností.

Lněná látka v interiéru vytvoří nezaměnitelnou atmosféru, zároveň představuje čistotu a harmonii. Len je přirozeně antibakteriální a dokáže odpuzovat pily a prach. Je možné jej nyní sehnat již v mnoha variantách nejen rozměrových, ale i barevných. Pokud někdo nechce přímo přírodní nebo bílé odstíny, může si vybrat z mnoha proužků i potisků již i v našem obchodě. Čím více přírody vnesete do svého domova, tím lépe se nám v něm bude žít.

Jednoduchost a vzdušnost je hlavním motivem, který lněný závěs a nebo lněná římská roleta představuje. V létě je velice příjemným zastíněním přes přímými slunečními paprsky a díky tomu se místnost tolik neprohřívá. Přírodní len má tu vlastnost, že praním a slunečním zářením časem světlá. Je to jeho přirozená vlastnost. Barvené lny mohou časem také díky slunečnímu záření změnit svůj odstín. 

rimske_rolety_bile

1. Varianta - roletu je možné ušít s tunýlky, do kterých se vloží laminátová tyčka. V přední části rolety je poté vidět sešití a dělení římské rolety. Díky tomu má římská roleta jiný vzhled. Pro některá látky je to vhodnější řešení a římská roleta má více přírodní vzhled. Je třeba více ruční práce a šití. Na roletu se přišívají ručně kroužky, kterými se poté provléká provázek

rimske_rolety_v_mistnosti

2. Varianta - na římskou roletu se po šířce přišívá řasící páska, do které se poté nasune laminátová tyčka. Na řasící pásce jsou připevněna očka, kterými se provlékne šňůrka. Na přední straně rolety je poté vidět jednoduché prošití. 

lnena_rimska_roleta_bilalnena_rimska_roleta_svetle_bila

3. Domácí roleta - římskou roletu je možné si ušít i doma. Pokud nechcete drahý mechanismus pro rolování, tak vám stačí dřevěná lišta, tyčky, háčky a vhodná šňůrka. Do spodní části lišty se zvrtají háčky podle počtu šňůrek. Na přední stranu lišty se přilepí jedna polovinu suchého zipu.

oranzova_rimska_roleta

Šití lněné římské rolety doma: 

  1. Lněnou látku si rozdělíte na pole tak, aby byly stejně vysoké a poslední bylo polovina těch předchozích.
  2. Ušijeme postaraní lemy.
  3. Ve vodorovných liniích se ušijí tunýlky a nebo se našije řasící páska
  4. Pokud šijete roletu s tunýlkem, tak se na zadní část v místě tunýlku našijí kroužky pro protažení provázku. Pokud máte řasící pásku, tak se na řasící pásku nasunou kroužky
  5. V horní části se našije druhá polovina suchého zipu.
  6. Ve spodní části se ušije tunýlek pro závaží. Závaží je možné koupit samostatně určené pro římské rolety. Případně použít i jinou kovovou zátěž a nebo lať. 
  7. Do tunýlků se navléknou tyčky - laminátové, dřevěné a nebo kovové. Do spodního tunýlku se nasune závaží.
  8. Roleta se připevní v horní části suchým zipem k systému. 
  9. Navléknou se šňůrky do připravených oček. 
  10. Pod posledním očko se vloží brzdička a roleta se může namontovat. 

Údržba římské rolet: 

  1. Odstraňte transparentní zdrhovadlo ve spodní části římské rolety.
  2. Vytáhněte spodní zátěžovou lištu a z tunýlku pásek laminátové pruty.
  3. Sejměte látku se suchým zipem z profilu a vytáhněte vodící šňůrky.
  4. Perte dle pokynů na štítku umístěném v horní části látky.