Proč lněné povlečení

Už se vám někdy stalo, že jste o něčem četli a čím více jste se toho dozvídali, tak vás to stále více pohlcovalo? To se přesně stalo u nás, když jsme se začali zajímat o len. Naprosto nás uchvátilo, co jsme se postupně dozvídali. Již dlouho se zajímám o šetrný přístup k přírodě a snažím se co nejvíce věcí praktikovat v běžném životě, ale bez omezení „pohodlí“ dnešní doby. Manžel to přijímal vždy v určitých limitech a ne vždy se mu moje pokusy líbily, ale v případě zájmu o len mě velice překvapil. Sám postupně objevoval jeho kouzlo a vnášel díky tomu nové invence do společného podnikání, především objevil pohodlí v přírodě.

lnene_povleceni_oatmeal

Otázkou je proč lněné povlečení?

Len je voňavý: Vůně byla první věc, které jsme si všimli při nákupu. V zahraničí jsme si vybrali lněné povlečení, které je například v severských zemích naprostou samozřejmostí. Chtěli jsme ho vyzkoušet, to jsme ale ještě neznali všechny jeho výhody. Kromě vůně, která je pro něho typická (jedná se o přírodní bylinu) má len ještě další výhody oproti bavlně, bambusu nebo jiným materiálům. V tomto článku je chci stručně představit a vysvětlit co nás přivedlo k tomu nabídnout tento typ výrobků.

Antibakteriální vlastnosti: odolává plísním, látka odpuzuje prach a pyly. Díky tvaru svého vlákna se v látce méně drží bakterie. Přírodní, neupravené vlákno je nejlepší volbou.

Pohlcuje pachy: len vydrží mnohem déle bez zápachu, než jiné materiály. Pachy "pohlcuje" díky svým antibakteriálním vlastnostem. 

Vodič tepla: zajišťuje správnou termoregulaci organismu a spolu s kvalitními peřinami zpříjemňuje spánek. V létě chladí a v zimě zahřívá, tak jak je vašemu organismu příjemné.

Dýchá: velice dobře propouští vzduch, proto se v něm tělu dobře dýchá.

Nasákavost: lněná tkanina na sebe může navázat značné množství vody a přitom na omak zůstává suchá. Což je výhodné pro ještě lepší spánek. Pokud je len vlhký, má o 30% vyšší pevnost než bavlněná. Zároveň rychle vysychá.

Kvalita a trvanlivost: praním a používáním přírodní len světlá a měkne, na kvalitě však neztrácí. Lněné tkaniny jsou významně trvalejší, než bavlněné.

Ekologie: pěstování lněné rostlinky je nenáročné, nepotřebuje hnojení ani ošetření pesticidy. Zároveň ve výrobním procesu tkaniny nejsou potřeba chemické úpravy.

Tradice: len je jednou z nejstarších rostlin, která se v Čechách ještě do nedávné doby pěstovala, ale stále se zde zpracovává. Zároveň nejstarší dochované záznamy o používání lněných látek jsou ze 7. tisíciletí před naším letopočtem.

Mačkavost: mačkavost je znak toho, že se jedná o přírodní vlákna. Moderní lněné povlečení je do této podoby přímo stylizováno a ložnici to sluší. Po kvalitním spánku nemá být „jak ze škatulky“ postel, ale její majitel. Povlečení není třeba žehlit.

Statická elektřina: len nevytváří statickou elektřinu. Při praní tedy není nutné používat aviváže. 

Po výčtu těchto charakteristik již nikoho nenechá na pochybách, že právě len je ten pravý do ložnice. Někdo by pro zdravý a klidný spánek dal milióny, já preferuji vyzkoušet nové povlečení z pravého materiálu.

JAK PEČOVAT O LNĚNÉ VÝROBKY

lnene_povleceni_prirodni