Domácí kváskový chléb

chleb2

Kváskový chléb je základ dobré domácí kuchyně. Chvíli mi trvalo, než jsem se s chlebovým těstem sžila. Musím ale říci, že pokaždé je to lepší a lepší. Proto se s receptem na náš oblíbený chlebový bochník můžu pochlubit veřejně. 

Do ruky se mi dostal chlebový kvásek, který je nyní již 19 let starý. Zkoušela jsem si dělat doma vlastní kvásek - voda a žitná mouka. Bohužel už vím, proč to nefungovalo. Léty vyzrálý kvásek je prostě nejlepší a udělá službu, jakou má. Jelikož bych nerada, aby se mi takový vzácný dar zkazil, tak mě to nutí každý týden chleba upéct. 

Večer i vždy připravím žitnou mouku (500g) do které přidám kvásek. Zředím vše vodou, abych dostala hustou kašovitou konzistenci. Přes noc nechám vše kvasit v pokojové teplotě. Ráno odeberu do pytlíčku kvásek na další várku a to uschovám v ledničce. Do zbylého kvásku přidám polohrubou mouku, 3 lžičky soli a ingredience dle vlastní představivosti. My máme v oblibě slunečnicová semínka, uvařená celá zrna obilí, kmín. Zadělám těsto, tak aby se nelepilo, ale nebylo příliš tuhé. Musí se dobře propracovat. Poté ho vložím do připravené (papírem vyložené) formičky. Není potřeba speciální forma, já používám běžnou kulatou dortovou. 

Celé nechám opět hezky v teple kynout - alespoň 3 hodiny. Měl by nakynout na 2-3 násobek původní velikosti. Poté dám do vyhřáté trouby. 

5 minut 250 stupňů - 50 minut 150 stupňů - 5 minut 250 stupňů. Pokud je bochník větší, tak jej nechám v troubě ještě dojít.

Chleba je třeba vyndat z formičky, položit na prkénko a přikrýt utěrku. 

Teď už stačí jen nakrojit.

 chlebchleb3