Přírodní a bílý LEN

Len je přírodní materiál a jeho základní neupravovanou barvou je tmavě šedá. V každé várce lněné příze díky zpracování a podle místa pěstování se liší barevné odstíny této šedé. V rolích od výrobců je velká škála odstínů jen samotného přírodního lnu a to se mi na tom líbí. Lesk a odstín také záleží na tloušťce příze, ze které je plátno utkané a na typu tkaní. Pokud si někdo není jist, je vhodné si předem ověřit, že budou odstíny odpovídat našim kritériím. Většinou dodavatel nebo prodejce zasílá vzorky látek na vyžádání. Ráda bych Vás seznámila nejen s přírodním lnem, ale také s jeho nejzákladnější úpravou - bělení.

Podle intenzity bělení lnu rozlišujeme:

Nebělené / přírodní - což znamená, že vlákno není nijak barevně upraveno a zůstává v původním barevném provedení.

Polobělené / přírodní bílá - kdy plátno nemá zářivě bílou barvu, ale má nádech do krémového někdy šedivého odstínu. Tento odstín a intenzita se může opět lišit podle výrobce plátna. 

Bělené / bílá optic - zářivě bílé plátno, tedy plně vybělené. 

 
Podle typu tkaní lnu:

Přírodní / natural - látka je tkaná v obou směrech a ze všech vláken přírodními neupravenými přízemi.

Oatmeal / melír / seminatural - tyto pojmy označují plátno, kdy se tká bílou a přírodní přízí. A to tak, že osnova je jedné barvy a útek se vetkává v barvě druhé. Takže látka má světle šedý odstín a při blízkém pohledu jako melír.

Bílá / přírodní bílá - na látku je použita pouze příze bělená nebo polobělená v obou směrech.

20190311_160759- barevnosti